2014 – we gaan van start!

Beste patiënt,
Beste ziekenhuismedewerker,
Beste geïnteresseerde,

Ik wil jullie alvast een fantastisch 2014 wensen!

Eind december gingen we van start met medira.be. Oorspronkelijk dacht ik dat het maar een kleinschalig project zou blijven en mijn eerste intentie was om alle meningen van patiënten die verspreid zijn op het internet te centraliseren op één website. Aangezien ik zorgverlener ben en dagelijks in contact kom met patiënten weet ik ondertussen dat patiënten op zoek zijn naar onafhankelijke en eenvoudige informatie. Dit initiatief is een kleinschalig maar goedbedoeld begin.

Mensen spreken met elkaar, ook online. Kijk maar eens op twitter, facebook, linkedin, … noem maar op! In onze democratische maatschappij anno 2014 is dit ondertussen een heel normaal gegeven. Zoals in veel andere sectoren zijn de meningen ook inzake gezondheidszorg heel uiteenlopend. Zo zijn er mensen die zeer tevreden zijn of anderen die een slechte ervaring hebben gehad. Sommigen hebben een gegronde mening, andere mensen een meer emotioneel geladen mening. Deze verschillende reacties kan u ondertussen terugvinden op deze website.

Het uiteindelijke doel was om eens “in de pot te roeren” in het ziekenhuiswereldje. De discussies over de patiënt als partner in de zorg zijn talrijk maar de initiatieven zijn beperkt. Sommige ziekenhuizen zitten niet te wachten op dit project. Er kwamen al reacties tot bij mij zoals: “Sterren op de dansvloer niet altijd beste garantie op zuiverste ballet.”  “Opletten dat de ZHuizen niet bezwijken onder de druk van al hun sterren. Totaal geen transparantie meer!”. Ik wil daar toch de volgende kanttekening bij maken. Het is inderdaad zo dat het geven van sterren aan ziekenhuizen een beperkt iets is. Je kan eigenlijk met die score niet gefundeerd kwaliteit meten. Dat is ook niet waarover het gaat en is de taak van de ziekenhuizen zelf in samenwerking met de overheden. Niet van de patiënt. De intentie is niet om op een gevalideerde en onderbouwde manier ziekenhuizen te vergelijken. Wel om de reacties van mensen in verband met hun ziekenhuisverblijf te bundelen. De sterren blijven interessant omdat ziekenhuizen kunnen zien waarin ze uitblinken en waar er nog werk aan de winkel is. Om dit goed te kunnen beoordelen moet je natuurlijk ook de reacties bekijken. Maar dit is ook het geval bij andere reviewsites zoals tripadvisor en yelp.
Het “bezwijken onder de sterren” is een ander gegeven. Kan een professionele zorginstelling in dit tijdperk “bezwijken” onder reacties van hun klanten? Ik denk dat er nog steeds genoeg zorgverleners met gezond verstand zijn.  Ik merk dat aan mijn collega’s. We werken allemaal enorm hard en zetten ons beste beentje dagelijks voor ongeacht de enorme verantwoordelijkheid en personeelstekorten. Gelukkig maar, daardoor heeft ons land nog een goed draaiende gezondheidszorg van beduidende kwaliteit. Ziekenhuizen hebben een ombudsdienst, financiële dienst, juridische dienst, enzovoort. Ze zijn goed georganiseerd op dit vlak en staan bijgevolg enorm sterk in hun schoenen. De patiënt daarentegen is alleen… Dus je kan deze stelling ook anders formuleren. Bezwijkt de patiënt niet al jaren onder de stilte rond zorg en geneeskunde?

Er zijn ziekenhuizen die dit zien als een opportuniteit. Ondertussen kunnen ze officieel registreren voor een account en bestaat er de mogelijkheid om te reageren op berichten van hun patiënten. Ik kreeg hiervoor al een hoop aanvragen. Goed nieuws dus 🙂 . Hopelijk kan dit het contact tussen patiënt en zorginstelling verbeteren. Mensen zullen eerlijker zijn op een onafhankelijke website waar ze anoniem een bericht kunnen achterlaten dan op een enquête die ze mogen invullen terwijl ze nog in het ziekenhuis liggen.

Door dit initiatief kreeg ik ook andere opmerkingen via het contactformulier in verband met de gezondheidszorg. Er zijn blijkbaar mensen die met een hoop andere vragen en problemen zitten. Zo gaan deze reacties bijvoorbeeld over taalbarrières en onverwacht dure rekeningen. Zo kwam iemand met het idee om ziekenhuizen te verplichten om op hun website te vermelden of artsen geconventioneerd zijn of niet. Iets wat sommige ziekenhuizen al lang hebben gedaan. Het is inderdaad vreemd dat als je naar de dokter gaat, je niet op voorhand weet hoeveel je dit gaat kosten. Moest je de prijs per kilo van tomaten pas te weten komen aan de kassa, zou iemand deze dan ooit kopen? Men zou naar een supermarkt gaan waar de prijzen wel vermeld zijn. Men kan natuurlijk onze gezondheidszorg niet volledig vergelijken met een supermarkt. Dat is nog een heel andere zaak aangezien men niet eenvoudig naar een ander ziekenhuis/zorgverlener overstapt. Ten eerste omdat ziekenhuizen niet met elkaar communiceren waardoor het dossier enkel bekend is in ziekenhuis A waardoor men in ziekenhuis B allerhande dure (misschien wel schadelijke) onderzoeken opnieuw moet doen. Ten tweede omdat mensen gewoontedieren zijn en niet graag zomaar van arts of ziekenhuis wijzigen. Ze kennen het daar. En ten derde omdat sommige zorgverleners hier nogal wantrouwig tegenover staan. Men neemt soms wel eens het woord: “shopping” in de mond. Maar de patiënt heeft steeds het recht om eigen zorgverlener te kiezen. Een patiënt die “shopt” wordt door menig zorgverlener wel eens schuin bekeken.

Door deze reacties via mail merk ik dat er nog veel verbeter-initiatieven liggen te wachten. Veel zorginstellingen hebben dit ook door maar zijn beperkt in hun mogelijkheden door de huidige organisatie van een ziekenhuis, wetgeving en financiering van onze gezondheidszorg.

Deze website is mijn persoonlijk project om mee te helpen aan de toekomst. Advies en ondersteuning om deze site te verbeteren is zeker welkom! Ik ben echter geen informaticus dus het is hier roeien met de riemen die ik heb. Laten we dit niet als een bedreiging zien maar eerder als een kans op verbetering.

Vriendelijke groeten,
de webmaster

6 gedachten over “2014 – we gaan van start!”

  1. U zoekt het betreffende ziekenhuis op via de zoekfunctie (het groene icoontje met het vergrootglas, rechtsboven). Daarna kiest u per categorie het aantal sterren (/5) en klikt u vervolgens op “verzend”.

   Mvg,
   de webmaster

  1. Beste,
   Registreren is enkel mogelijk voor ziekenhuizen. U kan zonder registratie een bericht op de website achterlaten.
   Mvg,
   De webmaster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 tekens beschikbaarAbonneer jezelf via email op: